Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24852)

За и против измените во законот за Агенцијата за разузнавање

Најавените измени во Законот за Агенцијата за разузнавање предизвика бура од реакции во експертската јавност, откога тие беа презентирани на последната седница на собраниската...

Јазикот како непокорна тврдина на македонскиот национален идентитет

Битолската гимназија слави 75 години од почетокот на наставата на македонски јазик Хроничарите запишале дека кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, пред...

Во мешан брак претежно влегуваат луѓе што и претходно верувале во...

Дејан Азески Првпат по триесет години е направена компаративна анализа (заедничко истражување) за состојбите со мешаните бракови во двете најмултиетнички држави на Балканот: Македонија и...

Врсничкото насилство – комплексен проблем и нерешлива енигма

Насилството меѓу учениците не е присутно само во Македонија, туку го има и во земјите од соседството што минале низ долгиот процес на транзиција...

Новата методологија го замисли и евроамбасадорот Жбогар

По петнаесетгодишниот статус на земја-кандидатка за членство во ЕУ, Македонија, се чини, повторно е пред нов почеток во своите европски аспирации, со воведувањето на...

Допингот на дискриминацијата во медиумите е класична политичка злоупотреба

Разговор со Рашела Мизрахи, техничка министерка за труд и социјална политика Според Пржинскиот договор, суштината на функционирањето на техничката влада е да се спречи институционална...

Самоповредувањето и суицидните мисли сѐ почести кај децата

АКТУЕЛНИ ПОЈАВИ ЗА КОИ МАЛКУ СЕ ЗБОРУВА (1) Зошто децата се самоповредуваат и се однесуваат деструктивно? Дали причина за тоа се единствено современата доба и...

Спорт-инфо

Промовирана привремена одбојкарска олимписка арена Во Токио официјално беше отворена арената „Ариаке“, каде што ќе се одржуваат одбојкарските натпревари на Летните олимписки игри (ЛОИ) годинава....

Бесплатен превоз за празникот Свети Трифун

Неготино По повод прославувањето на празникот на лозарите и винарите, односно за време на одржувањето на централната манифестација, на 14 февруари, ќе има бесплатен превоз...

Висок пласман за Димковски во Параќин

По девет кола тој освои 6,5 поени, со што го освои осмото место, а својот играчки рејтинг го зголеми за нови 22,2 рејтинг-поени Мајсторскиот кандидат...