Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24821)

Селото на Дедо Мраз во Рованиеми ја чува новогодишната бајка

Држава: Финска Област: Лапонија Жители: 63.000 Рованиеми е главен град на областа Лапонија и се наоѓа во северниот дел на Финска. Локалните жители го нарекуваат врата на...

Црна Гора се повлече од „Евровизија“, Косово чека покана

Организаторите на „Евровизија“ размислуваат во изборот да ги вклучат: Казахстан, Каталонија и Косово, но сѐ уште нема официјална потврда за тоа Иако има уште неколку...

Најдобрата кинеска литература за деца ја добиваме на македонски

Антологиската прозна едиција „Најдобрата кинеска литература за деца“ „Македоника литера“ ја реализира како копродукциски проект со издавачката куќа „Делфин букс“ од Пекинг, Кина. Во...

Новиот роман на Маџунков – антологија на македонското суштествување

Во групата бранители на автентичните човечки вредности во романот на Маџунков е и Дон Кихот, кој се бори за спас на Македонија, всушност се...

Десет неверојатни откритија за Филистејците

Всушност, знаеме и како изгледале Филистејците. Египќаните ги гравирале нивните ликови во своите храмови. Тие носеле висок, пердувест накити за глава, по кој се...

Панорама

Тирана - Албанскиот премиер Еди Рама доби уште еден судски процес, во кој се јавува како тужител поради клевета. Овој пат поранешниот албански претседател,...

Албанската мафија сѐ посилна во Лондон

Велика Британија веќе со години има големи проблеми со албанските криминалци. Тие значително ги прошириле своите криминални активности, што ги направило најмоќен криминален синдикат...

Европска помош за спас од валканите технологии

Во наредните пет години на земјите од Балканот на располагање ќе им бидат една милијарди евра, кои ќе бидат наменети за реализација на зелени...

Бизнис – инфо

Кина ќе го зголемува производството на свињи Големите кинески одгледувачи на свињи ќе ги здружат силите со малите семејни стопанства во рамките на инвестицијата вредна...

Нереализираните капитални инвестиции го ограничуваат економскиот раст

Само инвестиции во инфраструктурата, во најширока смисла на зборот, придружени со широкопојасни структурни реформи на многу други пунктови, може да резултираат со одржливи и...