Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24340)

Финецот Паули Тапио добитник на „Мостови на Струга“

Управниот одбор на „Струшки вечери на поезијата“ одлучи наградата „Мостови на Струга“ за најдобра дебитантска книга, која ја доделуваат СВП и УНЕСКО, во конкуренција...

Најголемата слика на Модиљани продадена за 157 милиони долари

Делото на сликарот Амедео Модиљани, „Лежечки акт (на лева страна)“ од 1917 година, беше продадено за 157,2 милиони долари на аукција во аукциската куќа...

Македонија видлива на престижниот „Кански филмски фестивал“

Деновиве за Македонија пишуваше и престижниот „Скриндејли“, во кој еден од најпознатите британски продуценти Ник Пауел, кој се наоѓа на „Канскиот филмски фестивал“, ги...

„Смрт во Венеција“ – од Ман до Висконти (2)

Извонредно важниот лик на Таџо, без кој не би постоеле ни новелата ни филмот, во една крајна смисла, ни ликот на Фон Ашенбах, носи...