Ознака: Давче Насевски

Мирисот на мир

Полека, но сигурно, стануваме затвореници на стравот и разделени во семејни „самици“ или просто во сам(и)ци. Слабее и општествениот коректив на смеата и хуморот...

Хуу-а!

Фразата од насловот останува да се разбере на многу начини: како една студена и скршена „алелуја!“, како онаа (не)помиреност на Раде Шербеџија во „Пред...

Ѕвездата е (од)родена

Македонија е на чекор да стане нова ѕвезда на небото крваво од бизнис-авантурите на една воена машинерија, а самата е „одродена“ ѕвезда што тоне...

Немиот танц на пчелите

По оскарите, „Медена земја“ веројатно ќе ја доживее судбината на сите вести - ќе стане стара вест. Впрочем, и евангелијата од Библијата се тоа,...

Чај за очајни времиња

Можеби (како и чајот) и животот треба повремено да горчи и да се испие каков што е. Ако го заблажите, веќе не го вкусувате...

Ѓаволскиот ѕид

Независно дали е дело на природата или на човекот, Ѓаволскиот ѕид останува (незаштитено) чудо среде пустошот, како што поделбите околу македонските граничници на „Медена земја“...

Снегари

Разденуваат некрстените денови за потрошувачот, за гласачот, за галебот со лет во место. Поделена е и паричката на власта, технички речено. Кому глава, а...

На прав(лив) пат

„Атомска од десна страна!“ Секој што бил во војска ја знае наредбата и она што таа сугерира - да се „фрлиш“ незадржно на лева...

Офицер или џентлмен

Кога размислувам на „сврзникот“ што го изгубивме во долгата транзиција, помислувам и на некои парови (и пароли) што се изгубија неповратно во времето зад...

Перпетуум безум(ие)

Кога животот е пофантастичен од секаква фантазија, на секој чекор ве чекаат разочарувања. „Сè е можно... бандитите може да се разбудат претворени во кралеви,...