Ознака: „Градот“

Градот Скопје бил преплавен од јаничари!

Според запис на Евлија Челебија од 1668 година Во 1668 година, кога Евлија Челебија ги посетил Солун и другите градови во Румелија, поминувајќи низ Скопје,...

За градот во кој сум роден

Спроти вториот круг на локалните избори и според бројките и расположението во очекување на првата дама градоначалник на Скопје, еве една мала релаксирачка прозна...

Дијана Томиќ Радевска изложува во Музејот на градот Скопје

Самостојната изложба на Дијана Томиќ Радевска, со наслов „Неподнослива празнина“, е поставена во Музејот на градот Скопје, до 15 октомври. На оваа изложба, уметницата...

Писмо до таткото на градот

Од македонската литература за деца: „Борко брзозборко“ на Ксенија Маказлиева Трајчева Лина е болна. - Навистина е - рече лекарот - ќе мора да остане дома барем...

Украсни грмушки, цвеќиња и нови паркови ќе го разубават градот

Хортикултурно ќе се доуредуваат коридорите на новоизградените булевари Босна и Херцеговина и Никола Карев, но и на некои од градските сообраќајници. Зелени коридори ќе...

Пандемијата остави белег на работењето на градот и општините

Дека целокупната состојба со вирусот ги смени живеењето и работењето во градот доказ беа и сите институции во метрополата, кои мораа да го адаптираат...

Градот убав пак ќе биде

За жал, живееме во град што не е создаден да функционира со улици проектирани пред повеќе од педесет години, кои во тогашно време ги...

За правење зимница на јавен простор казни до 50 евра

Нашите инспектори и редари се на терен, каде што најчесто даваат опомени, но понекогаш и казни за прекршувачите на овие одредби. Градот апелира граѓаните...

Нова урбана опрема во градот

Општина Струмица ги замени старите канти за отпадоци и монтира нови, помодерни, на кои има и пепеларници, за да можат пушачите да ги оставаат...

Паднаа неколку дрвја низ градот

Поројниот дожд што изминатите денови ја зафати метрополата предизвика паѓање на повеќе дрвја низ градот. Завчеравечер едно големо дрво падна на улицата Грујица Војвода...