Ознака: власта

Живот во лага: самозалажувањето како корен на политичкото фијаско на...

Оваа власт предолго го гради својот политички наратив кажувајќи лаги. Се прашувам: како можеше ваква измамничка и дволична власт да го окупира политичкиот простор...

Власта како политичко оружје за масовно самоуништување на македонската демократија

Дебаклот во најава на оваа власт се очекува како резултат на национално предавство, промашени политички одлуки, програми, ветувања и заложби што политичките лидери на...

Информациската екологија на власта што сѐ повеќе смрди

Како проверувачите на факти станаа новите цензори на слободната мисла или јас сум премногу сензитивен на слободата на говорот? Она што паѓа во очи...

За демократијата и природата на власта – два антички погледа

Стиховите „зборовите се посмртоносни од кое било оружје“, и по четириесет и два века, звучат речиси нереално, особено во контекст на времето во кое...

И слеп може да види власта што не гледа

Што ќе се смени во Македонија ако не се смени Уставот? Ништо нема да се смени, освен власта. Таа ќе си падне како скапано...

ЕУ може повторно да подготви нова стратегија за помош на Авганистанките

Европските држави треба да им се обратат на сојузниците чие партнерство го градеа во изминатите 20 години и заедно да креираат стратегија за заштита...

Има корупција во власта – нема институции што ќе ја искоренат

Иако повеќето пораки што ги добива земјава се дека справувањето со корупцијата треба да биде наша домашна работа, сиве овие години се покажа дека...

Просперитет преку зајакнување на функционирањето на сите три столба на власта

Треба да го смениме пристапот кон изборот на претставниците на кои народот им дава мандат да одлучуваат во името на граѓаните. Неопходно е да...

Поделбата на власта засега само на хартија

Владеење на правото нема и нема да има сѐ додека не се оствари главниот постулат на демократијата - поделба на власта. Тоа е генералната...

Јануари 2021 – моралниот срам на власта

Јануари 2021 помина во одбележување на верските празници на граѓаните од православна вера, но не и во одбележување на значајни годишнини со политички и...