Ознака: Виктор Фридман

Македонскиот јазик постои, ќе продолжи да постои и точка, рече Фридман

Во времето на фашизам кога Бугарите ја окупирале Македонија и тоа беше окупација ги тепале децата коишто зборувале македонски… Тоа е фашизам. Во времето...

ФОТО: Врачена Светската награда за хуманизам на годинешниот лауреат, американскиот и...

Во Куќата на Уранија во Охрид, денеска, на свечена церемонија, на професорот д-р Виктор Фридман, еден од најголемите американски и светски слависти, му беше...

Академик Виктор Фридман од САД – добитник на светската награда за...

Светската Награда на Хуманизмот за 2023 година ќе му биде доделена на еден од најголемите американски и светски слависти проф. д-р Виктор Фридман, од...

Светската награда за хуманизам за лингвистот Виктор Фридман

Добитник на Светската награда за хуманизам за 2023 година, со која Охридската академија на хуманизмот го слави името на Св. Климент на сите светски...

Виктор Фридман – добитник на светската награда за хуманизам за 2023...

Добитник на Светската награда за хуманизам за 2023 година, со која Охридската академија на хуманизмот го слави името на Св. Климент на сите светски...

Загрозен јазикот на македонските малцинства во соседството

Според Фридман, најдобар начин за зачувување на јазикот е кога тој активно се говори и се пренесува од генерација на генерација. Тој смета дека...

Претседателот Иванов ги одликува македонистите Волф Ошлис, Виктор Фридман и Кристина...

Претседателот Ѓорге Иванов вчера ги одликува со медал за заслуги за Македонија истакнатите научни работници, лингвисти и македонисти, Волф Ошлис, Виктор Фридман и Кристина...

Фридман: Македонскиот јазик воопшто не е загрозен

Богатството на македонскиот јазик се состои токму во тоа што се збогатува и се збогатуваше во една повеќејазична средина и тоа во минатото, како...