Ознака: „Ацо Шопов“

Италијанско списание објави песни од Ацо Шопов за неговиот 98 роденден

Престижното римско списание „Нуови аргоменти“ објави избор од песни од еден од основоположниците на современата македонска поезија, Ацо Шопов, во чест на 98-годишнината од...

Стих на Ацо Шопов – мото за 11-от „Македокс“

Единаесеттото издание на „Македокс“ ќе се одржи од 19 до 26 август во паркот кај МКЦ и во летното кино на Кинотеката, а ќе...

Номадот Ацо Шопов, 13

Танц и растење - уште од првите минијатури поетот помалку го опишува, повеќе го доживува исполнетиот раст на мигот и неговата согласност со вечното...

Номадот Ацо Шопов, 12

Недоволно е ако сета сродност меѓу двајцата поети се пронаоѓа само во совпаѓањето на африканските „содржини“. Живописниот колорит на африканското поднебје, и уште повеќе,...

Номадот Ацо Шопов, 11

Паралелите меѓу поетиките на Сенгор и на Шопов се неизбежни, но и лесно согледливи дури кога станува збор за оддалечените, пошироки културолошки контрасти од...

Номадот Ацо Шопов, 10

Во истражувањето „Негроафриканскиот свет во поезијата на Ацо Шопов“, Лилјана Тодорова наведува неколку африкански „содржини“ кон кои Шопов пројавил посебен емоционален однос: - баобабот, дрвото...

Номадот Ацо Шопов, 8

Следните години, по објавувањето на „Гледач во пепелта“, Шопов, како амбасадор во Сенегал 1971-1975, се среќава и се запознава со Африка. Зачестуваат неподелените високи...

Номадот Ацо Шопов, 8

Циклусот за Црното Сонце, со кој се заклучува стихозбирката „Гледач во пепелта“, би можел да се согледа како уште една значајна етапа во возвишената...

Номадот Ацо Шопов, 7

„Прометеј е огнот што краде оган, димензија што може да се препознае во ничеовското толкување на митскиот Прометеј, кога се согледува склоп од аполиниски...

Номадот Ацо Шопов, 6

Уште насловот „Ноќта на огнот“ сугерира дека и огнот има свој притаен, невидлив, ноќен облик, сличен на водата непроѕирна, водата црна од „Небиднина“. Овој...