Фото: Принт-скрин

Тајван денеска почна со спроведување на претходно најавените артилериски вежби во услови на тековни воени вежби на Кина во близина на островот, јави ДПА. Артилериските вежби беа најавени на крајот на јули, а целта им е да симулираат одбрана од евентуален напад на кинеските вооружени сили.

Вежбите на Тајван, кои се дел од годишните вежби на Тајван, ќе продолжат денеска, утре и задутре. Нивното одржување е придружено со зголемени тензии во регионот, при што Кина соопшти дека ќе продолжи со вежбите што ги спроведува на север, југозапад и исток од Тајван. Кинеските вооружени сили првично најавија дека нивните вежби ќе завршат во недела. Датумот на кој ќе завршат засега не е објавен.

Министерството за надворешни работи на Тајван ја критикуваше одлуката на Кина да ги продолжи своите воени вежби во близина на Тајван.

Според тајванскиот министер за надворешни работи Џозеф Ву Пекинг има за цел да го промени статус квото во азиско-пацифичкиот регион.