Фото: Принт-скрин

Се зголемија сомнежите за саботажа на оштетените гасоводи „Северен тек“ 1 и 2 во Балтичкото Море, по истрагата на посоченото место во шведската ексклузивна економска зона, јавија дел од светските медиуми, повикувајќи се на државната полиција.

Шведските и данските власти ги истражуваат протекувањата од руските цевки на четири места, откриени минатата недела во ексклузивните економски зони на двете земји.

– Имаше детонации близу „Северен тек“ 1 и 2, внатре во шведската економска зона, резултатот е голема штета на гасоводите – тврди шведската полиција.

Се наведува дека дел материјали се запленети од местото и ќе се анализираат.

– Понатамошната истрага ќе покаже дали ќе може да се осомничи некого, а подоцна и да се гони кривично за ова злосторство – се истакнува во соопштеното.

Портпаролот на Кремљ денеска изјави дека не мисли оти истрагата може да биде објективна без учество на Русија, откако земјата не била повикана да учествува.

Данската полиција одби да ја коментира истрагата во данската ексклузивна економска зона.