Фото: Евгениј Пригожин/твитер

По утринскиот напад со беспилотни летала врз Москва, Кремљ се обиде да го минимизира значењето на тој настан, уверувајќи ги граѓаните дека „нема закана“ и дека руската воздушна одбрана „работи како што треба“. Меѓутоа, многумина му замериле на руското Министерство за одбрана што дозволило војната да дојде во главниот град на Русија, а меѓу нив бил и основачот на платеничката група „Вагнер“.

– Вие смрдливи бедници, што правите? Зошто, по ѓаволите, ги пуштате овие дронови да летаат во Москва? – праша Евгениј Пригожин на аудио снимката објавена на Твитер.

– Што да прават обичните луѓе кога ќе видат беспилотни летала со експлозив како летаат кон нивните прозорци. Како граѓанин сум длабоко огорчен – бесно продолжи тој.

Додека руското Министерство за одбрана потврди дека само осум беспилотни летала биле вклучени во нападот, локалните извештаи укажуваат на многу поголема бројка. Најмалку еден руски пратеник рече дека денешниот настан може да значи дополнителна ескалација на конфликтот.