Францускиот претседател Емануел Макрон, со освоени 27,6 отсто од гласовите во првиот круг од претседателските избори, ќе се соочи со тежок втор круг против екстремната десничарка Марин Ле Пен од партијата Национален собир, која освои 23,4 отсто по пребројувањето. Првиот круг од гласањето забележа намален одзив од 73,2 отсто, при што многу гласачи не излегоа на изборите затоа што беа незадоволни од изборот на кандидатите.