Глобалното присилно раселување достигна уште еден рекорд, ограничувајќи го деценискиот растечки тренд, се наведува во новиот извештај на Агенцијата за бегалци на ОН, УНХЦР, во кој се оценува дека и покрај некои знаци на напредок, брзината и обемот на принудното раселување ги надминуваат решенијата за бегалците. На крајот на 2021 година, 89,3 милиони лица низ светот беа принудно раселени како резултат на прогон, конфликт, насилство, кршење на човековите права или настани што сериозно го нарушуваат јавниот ред. Тоа е за осум отсто повеќе во однос на претходната година и двојно повеќе од пред 10 години.

Бројот на луѓе принудени да ги напуштат своите домови се зголемува секоја година во текот на изминатата деценија и е на највисоко ниво од почетокот на евиденцијата, тренд што може да се смени само со нов, заеднички притисок кон создавање мир, наведува УНХЦР. Годинава, руската инвазија врз Украина – што ја предизвика најбрзата и една од најголемите кризи со принудно раселување од Втората светска војна – и други вонредни состојби, од Африка до Авганистан и пошироко, ја надмина бројката над драматичната пресвртница од 100 милиони.

Вкупно 72 отсто од присилно раселените живееле во соседни земји на државите од каде што потекнуваат. Турција прими речиси 3,8 милиони бегалци, што е најголем број во светот, потоа следуваат Уганда (1,5 милион), Пакистан (1,5 милион) и Германија (1,3 милион). Лани, 5,7 милиони раселени лица се вратиле во нивните земји на потекло.