Одлука на суд што предизвика широк граѓански револт и протести во Словачка

Словачкиот суд во петокот по вторпат ослободи бизнисмен обвинет за организатор на убиството на истражувачката новинарка во 2018 година, во случај што ја потресе земјата и предизвика масовни антикорупциски протести. Маријан Коцнер, наводно, ги наредил убиствата на Јан Куцијак (27) и неговата свршеница Мартина Кушнирова, кривично дело за кое беа осудени уште четири лица, меѓу кои и соработничката на Коцнер, Алена Жужова.
Шеесетгодишниот Коцнер во повеќе наврати се изјасни за невин, а во завршните зборови на судењето минатата недела рече: „Јас не сум светец, но не сум ниту убиец“.
Новинарите на судењето известија дека семејствата на жртвите го напуштиле Специјалниот кривичен суд во Пезинок во знак на протест откако судијата го ослободи Коцнер, во пресудата што во живо ја емитуваше веб-страницата www.dennikn.sk.
Судот ја донесе истата пресуда во 2020 година, повикувајќи се на недостиг од докази, но Врховниот суд нареди повторно судење. Новата пресуда може повторно да се обжали.
Смртта на Куцијак и Кушнирова предизвика масовни протести, кои го принудија долгогодишниот лидер Роберт Фицо да се повлече од премиерската функција. Новата влада вети дека ќе води кампања за расчистување на корупцијата. Сепак, коалицијата што ја порази партијата Смер на Фицо пропадна по долгогодишни внатрешни борби и Смер сега води во анкетите пред предвремените избори на 30 септември.

Најмен убиец?

Куцијак и Кушнирова беа убиени во нивната куќа, во близината на Братислава, од наемниот убиец Мирослав Марчек, кој беше осуден на 23 години затвор во 2020 година. Таа година беа осудени уште две лица.
Жужова (48) беше прогласена за виновна за нејзината улога во планирањето на убиствата, како и за намерните убиства на тројцата обвинители, а во петокот беше осудена на 25 години затвор.
– Апсолутно не го разбирам ова. Жужова беше прогласена за виновна, а Коцнер невин – рече таткото на Куцијак, Јозеф Куцијак, во директниот пренос на СМЕ пред судот.
– Срам за нашето судство – додаде Златица Кушнирова, мајката на убиената Мартина Кушнирова.
Куцијак ја истражуваше врската меѓу политичарите и приватниот бизнис, вклучувајќи ја и италијанската мафија. Според доказите презентирани на судењето, Коцнер вербално му се заканувал на Куцијак, кој го истражувал неговиот бизнис.
Случајот пред судот во петокот исто така вклучува и наводи дека Коцнер наредил убиства на тројца обвинители, кои не биле извршени. Во 2020 година, Коцнер беше осуден на 19 години затвор во неповрзан случај за измама и ја отслужува таа казна.
„Репортери без граници“ ја нарекоа пресудата од петокот „дебакл“. „Пресудата остава горчлив вкус“, се наведува во соопштението. „Не е задоволена целосната правда“ е нивниот коментар.