Фото: Принтскрин

Повеќе од 50 поранешни шефови на држави и влади и десетици други високи претставници упатија итен апел до земјите-членки на Светската здравствена организација (СЗО) да склучат меѓународен договор за спречување на пандемии.

Разговорите се водат во Женева оваа и следната недела за да се најде заеднички став за заеднички текст пред крајниот рок ви мај. По неколку преговарачки сесии, сепак, остануваат сериозни несогласувања меѓу земјите-членки на СЗО.

Поради тоа потписниците на апелот стравуваат дека текстот нема да биде готов за усвојување на Собранието на СЗО, што ќе се одржи во мај на брегот на Женевското Езеро.

– Договорот за спречување пандемии е од суштинско значење за зачувување на нашата колективна иднина. Само силен глобален пакт за спречување на пандемии може да ги заштити идните генерации од повторување на кризата ковид-19, што доведе до милиони смртни случаи и широка социјална и економска катастрофа, не само поради недоволната меѓународна соработка – напишаа потписниците на апелот, предводени од поранешните премиери на Велика Британија и Нов Зеланд, Гордон Браун и Хелен Кларк.

Во апелот се посочува и дека порано или подоцна ќе се појави нова пандемија и оти „тогаш ќе нема оправдување зошто не сме подготвени“.

– Затоа, императив е да се развие ефективен, мултисекторски и мултисекторски пристап за превенција, подготвеност и одговор на пандемии – се истакнува во апелот.