Севернокорејскиот лидер Ким Јонг-ун ја заврши својата десетта година на власт со говор во кој, за разлика од претходните години, наместо нуклеарно оружје и САД ги спомна фабриките за трактори и училишните униформи, објавија државните медиуми.

-Главните цели на Северна Кореја за 2022 година ќе бидат да започне економски развој и да го подобри животот на нејзините жители, а земјата се соочува со голема борба за живот или смрт – рече Јонг-ун во говорот на крајот од четвртата пленарна сесија на осмиот Централен комитет на Корејската работничка партија.
Средбата се совпадна со 10-годишнината од преземањето на власта на Ким по смртта на неговиот татко во 2011 година.
Тој во минатото би ги искористил новогодишни говори за големи политички најави како дипломатски ангажман со Јужна Кореја и САД, анализираат медиумите.
Но, резимеата од неговиот говор објавени во севернокорејските државни медиуми оваа година не ги спомнуваат САД значително, освен во врска со нејасните разговори за односите меѓу двете Кореи и надворешните работи.
Говорот ги истакна економските проблеми со кои се соочува Јонг-ун дома, каде што се самонаметнатото затворање на границите поради коронавирусот кое ја направи Северна Кореја поизолирана од кога било. Меѓународните организации предупредуваат на можен недостиг на храна и хуманитарна криза.

-Главната задача што ја чека нашата партија и народот следната година е да обезбедиме сигурна гаранција за спроведување на петгодишниот план и да доведе до извонредна промена во развојот и животниот стандард на земјата – рече Јонг-ун.

Тој го искористи најголемиот дел од своето обраќање за внатрешни работи, како што се амбициозниот план за рурален развој и исхрана, училишни униформи и потребата за борба против несоцијалистичките практики.

Државните медиуми известуваат за развојот на ултра модерни системи за оружје како најголемо достигнување во изминатата година, а Јонг-ун ја истакнал и потребата од зајакнување на националната одбрана поради нестабилната меѓународна ситуација.