Oд воена моќ и финансии до логистички капацитети и географија

Конечното рангирање на „Глобал фајрпауер“ користи над 50 поединечни фактори за да го одреди резултатот од индексот на моќ на одредена нација по категории, кои се движат од воена моќ и финансии до логистички капацитети и географија. Единствената внатрешна формула им овозможува на помалите технолошки понапредни нации да се натпреваруваат со поголемите и помалку развиените, додека посебни модификатори во форма на бонуси и казни се применуваат за дополнително да се усоврши годишната листа. Споредбата е направена во однос на претходната година, па, така, некои држави забележаа напредок, други назадување, а трети стабилност.


Десет највисоко рангирани земји во светот

1. САД 0,0453
2. Русија 0,0501
3. Кина 0,0511
4. Индија 0.0979
5. Јапонија 0,1135
6. Северна Кореја 0,1261
7. Франција 0,1261
8. Велика Британија 0,11388
9. Пакистан 0.1572
10. Бразил 0,1695

Ранг-листа за земјите од регионот

61. Србија 0,9923
62. Хрватска 0,9962
67. Бугарија 1,1071
86. Словенија 1,9486
115. Албанија 3,0023
123. БиХ 4,0288
132. Црна Гора 4,8015
135. Македонија 5,7275