Индија се појавува како најголем купувач на руска нафта што се пренесува преку море - Фото: ЕПА

„Ројтерс“: Промени во глобалните трговски текови и плаќања

Сите извори на кои се повикува „Ројтерс“ одбија да бидат именувани поради чувствителноста на предметот. Ниту една од приватните рафинерии во Индија, „Рилајенс индустрис“, „Најара енерџи“ и „ХПЦЛ Митал енерџи“, поддржани од Русија, не одговори на барањата за коментар

Подготвил: Mарјан Велевски

Реномираниот медиум „Ројтерс“, повикувајќи се на директни и непосредни извори, објави дека „индиските рафинерии почнаа да плаќаат за увоз на нафта од Русија во кинески јуани, бидејќи западните санкции ги принудуваат Москва и нејзините клиенти да најдат алтернативи за доларот за намирување на плаќањата. „Ројтерс“ пишува дека „казните на Западот поради војната во Украина ги сменија глобалните трговски текови за нејзиниот главен извоз, при што Индија се појавува како најголем купувач на руска нафта преку море, дури и кога размислува за тоа како да ја плати во услови на промена на санкциите“.

„Индиан оил“, најголемиот купувач на руска сурова нафта во Индија, во јуни стана првата државна рафинерија што плати во јуани

Американскиот долар долго време беше главна глобална нафтена валута, вклучувајќи и за купување од Индија, но сега јуанот игра сè поважна улога во рускиот финансиски систем, бидејќи Москва е замрзната од финансиските мрежи на доларот и еврото поради меѓународните санкции.

Кина исто така се префрли на јуанот за најголемиот дел од увозот на енергија од Русија, која ја престигна Саудиска Арабија и стана главен кинески снабдувач на сурова нафта во првиот квартал оваа година.
– Некои рафинерии плаќаат во други валути, како јуани, доколку банките не се подготвени да ја решат трговијата во долари – рече извор од индиската влада.
„Индиан оил“ (IOC.NS), најголемиот купувач на руска сурова нафта во земјата, во јуни стана првата државна рафинерија што плати за некои руски набавки во јуани, потврдија три извори запознаени со ова прашање.

Најмалку две од трите индиски приватни рафинери исто така за дел од рускиот увоз плаќаат во јуани, рекоа два други извора.

Сите извори на кои се повикува „Ројтерс“ одбија да бидат именувани поради чувствителноста на предметот. Ниту една од приватните рафинерии во Индија – „ Рилајенс индустрис“ (RELI.NS), „Најара енерџи“ и „ХПЦЛ Митал енерџи“, поддржани од Русија – не одговори на барањата за коментар.

„Индиан оил“ исто така не одговори на барањето за коментар. Не може веднаш да се утврди колку руска нафта купиле индиските рафинери со јуани, иако „Индиан оил“ платила во јуани за повеќе товари, велат изворите.

Кинеските банки ја промовираат употребата на јуанот специјално за трговија со руска нафта

Зголемувањето на плаќањата во јуани им даде поттик на напорите на Пекинг да ја интернационализира својата валута, при што кинеските банки ја промовираат нејзината употреба специјално за трговија со руска нафта.

Од воведувањето на санкциите кон Москва, индиските рафинери претежно купуваа руска сурова нафта од трговци со седиште во Дубаи и руски нафтени компании, како што се „Роснефт“ (ROSN.MM), единицата „Литаско“ на рускиот нафтен гигант „Лукоил“ (LKOH.MM) и „Гаспром нефт“ (SIBN.MM), укажуваат податоците за испорака собрани од „Ројтерс“.

Индиските рафинерии исто така намириле некои сметки за руската нафта во валутата дирхам на Обединетите Арапски Емирати, велат изворите.
– Првата предност е да се плати во долари, но рафинериите понекогаш плаќаат во други валути, како дирхам и јуан, кога продавачите ги прашуваат – рече владиниот извор, кој не даде дополнителни детали и одби да идентификува индиски компании што плаќаат во јуани за руска нафта.

Индиските министерства за нафта и финансии, кои претходно се обидуваа да ја убедат Русија да прифати рупии за исплата на нафта, не одговорија на барањата за коментари.

„Ројтерс“ во март, цитирајќи владини претставници и банкарски извори, објави дека Индија побарала од банките и трговците да избегнуваат користење на јуанот за плаќање на рускиот увоз поради долготрајните политички разлики со Кина. Не беше веднаш јасно дали неодамнешните купувања претставуваат промена во тој поглед.
Увозот на Индија од Русија се искачи на рекорд во мај, при што руската сурова нафта сочинува 40 отсто од вкупниот увоз на нафта во Индија во споредба со 16,5 отсто една година порано, намалувајќи ги купувањата од Ирак и Саудиска Арабија.

Санкции како минско поле

Додека западните санкции против Москва не се признаени од Индија и нејзините купувања на руска нафта можеби не ги прекршуваат, индиските банки се претпазливи во однос на клириншките плаќања за таквиот увоз.

Во мај, Државната банка на Индија (SBI.NS), најголемиот заемодавец во земјата и клучен банкар за државните рафинерии, ја отфрли планираната исплата на Индиската нафтена корпорација (IOC) во долари за товар испорачан од „Роснефт“, рекоа два извора.

Товарот беше натоварен на танкерот „НС Бора“, со кој управува „Сан шип менаџмент“ со седиште во Дубаи, ентитет поврзан со најголемата руската државна бродска компанија „Совкомфлот“ (FLOT.MM), која Европската Унија ја санкционираше во февруари, а Обединетото Кралство во мај.

Во јуни, IOC ја искористи банката ICICI (ICBK.NS), индиски заемодавец од приватниот сектор, за да ја реши оваа трговија со „Роснефт“ со плаќање во јуани на Банката на Кина (601988.SS), рекоа два извора директно поврзани со ова прашање. Една приватна рафинерија исто така го користела истиот механизам за плаќања за руската нафта, рече еден од изворите.

Оттогаш, IOC го користи истиот метод за плаќање со јуани за други товари од „Роснефт“, рече еден од изворите со директни познавања за ова прашање.
– Секогаш кога IOC ќе се соочи со проблеми, тој ќе се заложи за плаќање во јуани – рече лицето, додавајќи дека IOC побарал од „Роснефт“ да размисли за снабдување со нафта во бродови што не управуваат од санкционирани ентитети.
„Роснефт“ не одговори на барањето за коментар.

Друга државна рафинерија, „Барат петролеум“ (BPCL.НС) исто така истражува плаќање во јуани за руска нафта, рече посебен извор.
– Многу трговци (продавачи) инсистираат на плаќање во јуани – рече изворот.
BPCL, ICICI, Банката на Индија и Банката на Кина не одговорија на барањата за коментар, информира „Ројтерс“.


Јапонски акционери за првпат добиле дивиденди во кинески јуани од Русија

Јапонски акционери неодамна за првпат добиле дивиденди во кинески јуани од Русија од руската Газпромбанк на сметките во Сингапур. Имено, поради санкциите, Русија ја ревидираше платежната валута.
Досега, се разбира, акционерите добиваа дивиденди двапати годишно во американски долари.

Сега, според тоа, јапонските и индиските компании (кои последнава година влегоа наместо англоамериканските во голем број руски енергетски проекти, вклучувајќи ги и оние на Арктикот) добија дивиденди во кинеска валута, која јапонските акционери не ја претпочитаат поради постоењето на прекугранични ограничувања.
Како и да е, и покрај излегувањето од овие проекти на американскиот „Ексонмобил“ и холандско-британската „Шел“, тие годинава го достигнаа претходниот износ на производство и снабдување со нафта и ЛНГ.