Фото: Аналена Баребок - Твитер

НАТО не може да разговара за нови членки кои би се приклучиле на алијансата а се во војна, изјави денеска германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок.

Руската инвазија врз Украина „дополнително ја интензивираше соработката“ меѓу НАТО и Украина, рече Бербок, нагласувајќи дека Алијансата има политика на отворени врати за прием на нови членки.

Баербок истакна дека приемот на Финска од НАТО и „се надева наскоро“ влезот на Шведска во Алијансата го нагласуваат овој принцип.

– Во исто време, исто така е јасно дека среде војна, не можеме да зборуваме за ново членство – рече шефицата на германската дипломатија осврнувајќи се на барањето на Украина за прием во Северноатлантската алијанса.