Фото: Албин Курти/Твитер

Косовскиот премиер Албин Курти вели дека властите во Белград, а не Србите од Косово, бараат итно формирање на заедница на општини со српско мнозинство, бидејќи се во паника и сакаат контрола врз сите општини. со српско мнозинство во Косово што е можно поскоро.

Тој рече дека планот на Марти Ахтисари, кој е основа за Уставот на Косово, и денес е проблем, бидејќи врз основа на него меѓународната заедница, а особено Србија, инсистира на формирање заедница на српски општини (ЦМУ), пренесува Танјуг.

– Никогаш не е видено колку е погрешно и колку е контроверзно формирањето на моноетнички општини, како што може да се види денес, кога Србија упорно бара формирање на заедница од сите нив, бидејќи сака истото што ентитет на РС во Босна и Херцеговина. Убеден сум дека Србите од Косово не го сакаат и не го бараат тоа, туку само Србија. Косово е демократско и земја на политички плурализам, додека кај Србите на Косово нема политички плурализам, токму тоа им го нуди нашата Влада, демократија и плурализам, поради што Србија е во паника. Таа сака заедница преку која ќе ги контролира сите општини и сака 10 градоначалници да го изберат претседателот на ЗСО, кој ќе го замени министерот од српската заедница во нашата влада. Тоа е неправедно, погрешно, штетно и неприфатливо – рече Курти.

Тој рече дека во 2007 година, на денешен ден, два дена по усвојувањето на планот на Ахтисари, членовите и симпатизерите на неговата партија излегоа на протест, бидејќи „Косово и народот на Косово заслужуваат повеќе“.

– Бевме несреќни затоа што бевме убедени дека Косово заслужува повеќе и дека не може и не сака да толерира неправда. Планот на Ахтисари не беше фер, бидејќи врз основа на него се формираа нови општини врз основа на етничкиот принцип, на манастирите им беше дадена автономија. Српските претставници добија право на вето во нашиот Парламент, а Косово мораше да прифати да учествува во отплатата на надворешните долгови на Србија – изјави Курти.