Фото: Фејсбук

Радев свика консултативна средба поради конфликтот во Украина

На иницијатива на бугарскиот претседател Румен Радев денеска во неговиот Кабинет во Софија започна средба посветена на делумната воена мобилизација во Русија, што ја нареди рускиот претседател Владимир Путин, јави дописникот на МИА од Софија.

На средбата присуствуваат техничкиот премиер Галаб Донев, членови на Владата и раководители на специјалните служби, кои ќе ги разгледуваат и последиците по безбедноста, економијата и социјалната сфера во Бугарија од ескалацијата на војната во Украина.

Консултативната средба беше свикана откако Путин нареди делумна мобилизација.

Техничкиот министер за одбрана на Бугарија Димитар Стојанов изјави дека мобилизацијата од руска страна носи ризик за националната безбедност на земјата, нагласувајќи дека во моментов не постои закана од директно вмешување на Бугарија во конфликтот.

– Бугарија почна да посветува поголемо внимание на источната граница – изјави претходно денеска на Стојанов.

Портпаролот на бугарското Министерство за надворешни работи, Костадин Коџабашев истакна дека Софија со исклучително внимание го следи конфликтот меѓу Русија и Украина, но според него, во оваа фаза нема конкретна воена закана врз Бугарија.