Кина планира да лансира беспилотно летало на Месечината оваа недела, кое би требало да донесе примероци од Месечината и тоа ќе биде првиот обид на која било нација да земе примероци од тој природен сателит на Земјата од 1970-тите.

Сондата Чанг-5, именувана по античката кинеска божица на Месечината, ќе се обиде да собере материјал што може да им помогне на научниците да разберат повеќе за потеклото и настанувањето на Месечината. Мисијата ќе ја тестира способноста на Кина за далечинско земање примероци од вселената, пред посложените мисии.

Ако успее, мисијата ќе ја направи Кина само третата земја што земала примероци од Месечината, откако тоа го сторија Соединетите држави и Советскиот сојуз пред неколку децении.

Научниците се залагаат за роботски мисии да донесат примероци од овие различни критични области за да одговорат на низа фундаментални прашања што останаа неодговорени за време на претходните истражувања.

Мисијата Чанг 5 може да помогне во одговарање на прашања како што е колку време Месечината е вулкански активна во нејзината внатрешност и кога се распрснува магнетното поле, клучно за заштита на која било форма на живот од сончево зрачење.

Кога ќе стигне на орбитата на Месечината, сондата ќе се насочи во неколку возила на површината. Планирано е да се дупчи земјата, а потоа да се земат примероци од земја и камен. Доколку успешно го сторат ова, примероците ќе бидат префрлени во повратна капсула што ќе ги врати на Земјата. Кина своето прво слетување на Месечината го направи во 2013 година. Во јануари 2019 година, сондата Чанг 4 ја допре Месечината.

Во следната деценија, Кина планира да воспостави роботска базна станица за спроведување на истражувања без екипаж во јужниот поларен регион. Мисиите ќе бидат развиени преку Чанг-6, 7 и 8 во следните десет години, а планот е тоа да се стори до 2030 година во пресрет на слетувањето на вселенскиот брод со екипаж.