Роберта Рацке (лево) и Валентина Диуф

Роберта Рацке (техничарка од Бразил) и Валентина Диуф (коректорка од Италија) се искусни и талентирани одбојкарки кои го освоија полскиот шампионат со Комерсекон од Лоѓ. Тие зборуваат за нивната љубов кон одбојката и придобивките што им ги дава, охрабрувајќи ги другите да запознаат различни земји и нивните култури благодарение на одбојката.

За двете одбојкарки спортот не е само работа. Прашавме што им значи одбојката?

– Имам среќа да се занимавам со она што го сакам. Одбојката не само што ми носи професионални, туку и лични придобивки, шанса за патување и откривање нови места, на нови култури… Шансата да можам да помогнам и да обезбедам работи за моето семејство – вели Рацке, а Валентина Диуф додава: да се биде професионален спортист е стил на живот. Многу брзо ги учите основните принципи кои ги користите и покрај одбојката. Учите тимска работа, почитување и ако сте доволно паметни, овие драгоцени совети ќе ги носите со себе до крајот на животот.

Техничарот е како генерал на теренот. Според Роберта, какви квалитети мора да има одбојкар на оваа позиција?

– Да се биде техничар не значи само да се испрати добра топка. Но, се работи за барање врска со секој играч, познавање на најдобриот потег, разбирање на моментот на играта! И за мене, нешто што секогаш го барам и му се восхитувам кај добрите техничари е регуларноста во играта. Го гледам техничарот како мозокот на тимот, термометарот. Значи, колку сте полуцидни и помирни, толку подобро ќе ви биде расудувањето на играта. Во тешки моменти, коректорот мора да ја преземе одговорноста за бодови. Не е лесна улога, но Валентина знае какви квалитети треба да играте на оваа позиција. Коректорот треба да има рамнотежа. Како што спомна, коректорот треба да преземе одговорност, особено кога работите одат наопаку и без разлика на тешкотиите кои доаѓаат одвнатре или надвор од теренот, тој мора да најде начин.

Професионалните спортови не се само натпреварување за медали и титули. Тоа е исто така можност да се запознаете со светот и различните култури. Двете одбојкарки сметаат дека оваа шанса треба да се искористи.

– Мојот совет е секогаш: Одете и истражувајте! Не само за одење на одмор, туку пробајте извонредни искуства кои ќе ве натераат да ја разберете културата на земјата. Лично, целото патување што го направив длабоко ме промени, и генерално, вашиот ум е многу поотворен во споредба со оној што не патува – вели Валентина, а Роберта додава: сигурно треба да ја искористиме оваа ситуација. Нашата професија има пократко времетраење, па мораме да го искористиме она што може да ни го даде одбојката. Научете нови јазици, запознајте ја културата на местото и историјата на земјата во која живеете.

Роберта Рацке

Роберта игра во Лоѓ од 2021 година, Валентина од 2022. Тие нагласуваат дека во Полска откриле многу места кои им се блиску до срцето.

– Веќе бев во некои градови, но признавам дека би сакала да повторам некои посети, за да видам уште повеќе нешта. Го сакам Краков, замокот, музејот на Шиндлер и отидов во Аушвиц. Отидов во Торуњ и сфатив дека е суперсимпатичен град, со музеј каде што ја слушате историјата и можете да создадете сопствено колаче – препорачува бразилската репрезентативна техничарка.

Валентина Диуф

Свои омилени места има и италијанската коректорка.

– Досега ги посетив поголемите градови кои топло ги препорачувам, како Варшава, Вроцлав, Гдањск и Сопот. Но и малите градови како Торуњ се навистина пријатни и убави за викенд. Ми недостига Мазурија, земјата на езерата, но дефинитивно планирам да одам таму.

Роберта Рацке

Комерцијална објава