Фото: Пиксабеј

Светската фудбалска федерација ФИФА им дозволи на странците да ги суспендираат договорите со руските клубови.

Странските играчи и тренери сега можат да го остварат правото на еднострано суспендирање на договорот до крајот на сезоната во Русија. Понатаму, откако ќе станат слободни играчи, тие ќе можат да потпишуваат договори со нови клубови до 30 јуни без никакви последици.
Клубовите ќе можат да регистрираат играчи префрлени од Русија дури и ако прозорецот за регистрација на играчи веќе е затворен. Крајниот рок за пријавување е 7 април.
Одлуката е донесена по консултација со УЕФА. Обезбедена е опција за еднострано суспендирање на договорот во случај играчите и клубовите да не постигнат меѓусебен договор до 10 март.
Во исто време, клубовите од другите земји кои сакаат да потпишат договори со странски играчи од Русија ќе можат да поканат не повеќе од двајца играчи.

Што се однесува до странците од украинското иот прволигаш, нивните договори со клубовите автоматски се суспендирани.