Животни

Чистата вода во комбинација со кучешки влакна не предизвикува непријатни мириси, но кучињата сепак мирисаат кога се влажни. Зошто се случува ова?
Кучињата, како и луѓето, имаат микроби на кожата и на некои други места. Целиот овој сет микроби го нарекуваме микробиом и тој е одговорен за непријатниот мирис на влажното куче. Густите влакна на повеќето раси се идеално место за формирање и живот на микроорганизми, кои лачат различни материи што содржат испарливи хемиски соединенија што предизвикуваат непријатни мириси.
Ако се прашувате како е можно само влажните кучиња непријатно да мирисаат, а постојано да се создаваат испарливи соединенија, постојат две причини зошто се случува тоа. Имено, водата ги подобрува условите за живот на микробите. Ако кучето е влажно некое време, долготрајната влага е совршена за размножување на микробите во многу поголем број, што, логично, го зголемува бројот на испарливите хемиски соединенија што се формираат.
Друга причина е што овие соединенија се раствораат во вода, а како што водата испарува, овие хемикалии се ослободуваат и непријатниот мирис одеднаш многу лесно се чувствува. Сепак, никогаш не треба да се обидувате да го исчистите вашето куче од споменатите микроби бидејќи тие се многу важни за здравјето на кучињата.