Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Речиси и да нема послатко есенско овошје од мандарини. Ова слатко овошје, благодарение на неговата богата содржина на хранливи материи, носат голем број здравствени придобивки.
Како и секое цитрусно овошје, мандарините имаат изобилство на витамин Ц. Тие исто така имаат умерено витамин А, 100 грама мандарини ви обезбедуваат приближно 14 проценти од дневното препорачано количество од овој витамин.
Присуството на овој витамин може да има благотворно влијание и на вашата кожа. Витаминот Ц игра важна улога во производството на колаген во вашето тело, а токму овој витамин ѝ помага на нашата кожа да изгледа младешки. Покрај овој витамин, мандарините можат да се пофалат дека содржат помали количества тиамин, витамин Б6, бакар, калиум и витамин Б5.
Меѓу другото, мандарините се одличен извор на растителни влакна, што го потврдува и фактот дека со нивното консумирање можете да им помогнете на цревата во спречување на запекот и да ја олесните контролата на празнењето.