Фото: Пиксабеј

Техно

Кина го заврши првичното распоредување на својот прв сателитски интернет во високата орбита, објави Кинеската корпорација за аерокосмичка наука и технологија (CASC).
По лансирањето група комуникациски сателити со висок пропусен опсег, сателитскиот интернет во високата орбита целосно ги покрива целата територија на Кина и клучните области на земјите што учествуваат во Иницијативата за појас и пат (BRI), пренесува кинеската агенција „Синхуа“.
Сателитите со висок пропусен опсег имаат широк опсег и големи брзини на пренос, што го олеснува преземањето видеа и остварувањето видеоповици.
До крајот на 14-от петгодишен план (2021 – 2025), вкупниот капацитет на сателитите со висок пропусен опсег во Кина ќе надмине 500 Gbps. Во тоа време, сателитите со висок пропусен опсег на земјата ќе обезбедуваат услуги за брза мрежна комуникација и сателитски пристап до интернет за индустрии како што се авијација, навигација, итни случаи, енергија и шумарство и трева.