Базиликата „Саграда фамилија“ во Барселона има нов датум на завршување – 2026 година, односно 144 години по поставувањето на првиот камен, објави британски „Гардијан“. Претседателот на организацијата задолжена за завршување на ремек-делото на Антонио Гауди го објави датумот минатата среда, кој се совпаѓа со стогодишнината од смртта на архитектот на зградата.
Естеве Кампс рече дека имаат пари и материјали за да го завршат објектот, вклучувајќи ја и централната кула од 172,5 метри посветена на Исус, која ја прави „Саграда фамилија“ во Барселона највисоката црква во Барселона.
Иако црквата треба да биде завршена до 2026 година, работата на скулптурите и украсните детали и, најзначајно, контроверзните скали што водат до она што на крајот ќе биде главниот влез, се очекува да продолжат до 2034 година.
Кога започнала работата во 1882 година, местото било обработливо земјиште, но во годините што следувале градот се проширил околу црквата. Скалилата, кои би се протегале на два големи градски блока, би вклучиле раселување на околу 1.000 семејства и бизниси.
Додека некои експерти за Гауди го оспоруваат ова, Кампс инсистира дека скалите секогаш биле дел од планот на архитектот.
– Детално го следиме планот на Гауди. Ние сме негови наследници и не можеме да го напуштиме неговиот проект. Планот претставен пред локалните власти во 1915 година, потпишан од Гауди, вклучува и скалила – вели тој.
Тој додаде дека се во разговори со градоначалникот на Барселона, Жауме Колбони, за планот, бидејќи локалните власти го имаат последниот збор.
– Немам кристална топка да ми каже кога ќе донесат одлука – рече тој.
Од своето основање, „Саграда фамилија“ била зафатена од војна, запоставување и недостиг од финансии. Неодамна, пандемијата на ковид доведе до двегодишна пауза во градежништвото. Пред појавата на масовниот туризам, работите требаше да се финансираат исклучиво од донации од верниците, што го направи готовинскиот тек непредвидлив и многумина се сомневаа дека работите некогаш ќе бидат завршени.
Поетесата Џоан Марагал ја опиша базиликата како „поезија на архитектурата… храм што никогаш нема да биде завршен“.
Туризмот гарантира стабилен приход со децении, при што речиси пет милиони посетители годишно плаќаат 25-40 евра за турнеја. Нешто повеќе од половина од 125-те милиони евра што ги носи црквата оди за довршување на работите. Како се троши остатокот останува мистерија бидејќи црквата не е обврзана да ги објавува своите расходи.
Во 1936 година, на почетокот на Шпанската граѓанска војна, анархистите ја запалиле криптата и ги уништиле работилницата на Гауди и гипсените модели што ги направил како водич за неговите наследници да ја завршат работата.
Архитектот Луис Бонет ги спасил фрагментите, а моделите на Гауди биле макотрпно составени. Многу од техничките детали за тоа како да се реализира дизајнот на Гауди подоцна биле завршени од новозеландскиот архитект Марк Бери со помош на аеронаутичка програма.
„Саграда фамилија“ се смета за едно од чудата на современиот свет, но тоа не било секогаш така.
Салвадор Дали ја опишал како „застрашувачка“, додека Џорџ Орвел ја сметал за „една од најгрозните згради во светот“ и коментирал дека анархистите покажале недостиг од вкус во неуспехот да ја кренат во воздух кога имале можност за тоа.