Фото: ЕПА

Трговијата на Кина со другите членки на БРИКС достигна 1,49 трилион јуани (околу 209,7 милијарди американски долари) во првиот квартал, што е за 11,3 отсто повеќе на годишно ниво, според царинските власти. Трговската вредност изнесува 14,7 отсто од вкупната надворешнотрговска вредност на нацијата во истиот период, соопшти Генералната царинска управа (ГАЦ).

Трговија на Кина со Бразил, Русија, Индија…

Меѓу членките на БРИКС, извозот на Кина во Бразил и увозот оттаму се зголемија за 25,7 отсто и 30,1 отсто на годишно ниво, соодветно, во првиот квартал.
Трговијата меѓу Кина и Русија продолжи да се зголемува со текот на времето, што се карактеризира со раст на производите со кои се тргува како што се енергијата и автомобилите, како и општите машини и опрема, според ГАЦ.
Трговската размена меѓу Кина и Индија порасна за 8,5 отсто во првиот квартал, што бележи раст во пет последователни квартали.

Обем на трговија на Кина со африканските земји

Во меѓувреме, Јужна Африка како најголем трговски партнер на Кина во Африка, 14 последователни години, забележа силен раст во својата трговија со Кина. Во текот на првиот квартал, извозот на Кина во Јужна Африка изнесуваше 35,11 милијарди јуани, додека нејзиниот увоз од африканската нација изнесуваше 66,46 милијарди јуани, соопшти ГАЦ.
Кина оствари и практична соработка со Египет и Етиопија во областа на инфраструктурата, додека во првиот квартал кинескиот извоз на договорени проекти во двете горенаведени земји постигна брз раст, според ГАЦ.

Обем на трговија на Кина со Блискиот Исток

Податоците на царината покажаа дека Кина одржува добра соработка со Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати во областа на енергетската трговија. Двете земји беа меѓу првите 10 извори на енергетски производи увезени во Кина во првиот квартал.
Во меѓувреме кинеските производи беа популарни во Иран, при што извезената стока од Кина купена од иранскиот пазар порасна за 15,2 отсто на годишно ниво во првиот квартал, покажуваат податоците.

Вредноста на трговијата со стоки меѓу земјите на БРИКС е 20 отсто од вкупната светска вредност

Лиу Далианг, директор на Одделот за статистика и анализа на ГАЦ, рече дека вредноста на трговијата со стоки меѓу земјите на БРИКС изнесува околу 20 отсто од вкупната светска вредност.
– Останува голем потенцијал за раст на трговијата меѓу земјите на БРИКС и се очекува блокот да стане „забрзувач“ за глобалното економско закрепнување и трговскиот развој – рече тој.
БРИКС е акроним за механизам за соработка на новите пазари, кој првично ги вклучуваше Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. На 1 јануари 2024 година, Саудиска Арабија, Египет, Обединетите Арапски Емирати, Иран и Етиопија му се приклучија на БРИКС.