Фото: Пиксабеј

Од Форумот на скриени шампиони Кина-Германија (Кина-Европа)
во 2024 година одржан во Пекинг

Кинеско-германската зона за економска и технолошка соработка меѓу Пекинг привлече повеќе од 100 германски претпријатија, достигнувајќи годишна индустриска скала од 40 милијарди јуани (околу 5,53 милијарди американски долари), беше истакнато на форумот одржан во Пекинг.
– Во вторникот во Пекинг заврши Форумот на скриени шампиони Кина-Германија (Кина-Европа) во 2024 година, откако беше презентиран трендот на развој на соработка помеѓу кинеско-германските (европски) скриени шампиони и иновативните кластери на мали и средни претпријатија (МСП).
Поимот скриени шампиони се однесува на многу успешни, но помалку познати мали и средни претпријатија што се глобални лидери во однос на уделот на пазарот во нивните соодветни сектори. Германија сега може да се пофали со околу 500 скриени шампиони.
Присутните на форумот рекоа дека сметаат дека економската и технолошката кинеско-германска соработка е модел за глобална соработка. Претставниците на кинеско-германските индустриски паркови лоцирани во кинеските региони како што се Пекинг, Таиканг, Кингдао, Вухан и Хефеи потпишаа иницијатива за време на настанот, чија цел е да се интегрираат екосистемите за соработка низ различни региони и индустрии.
Со вкупна инвестиција од 5 милијарди евра (околу 5,4 милијарди американски долари), зоната за демонстрација на економската и технолошката соработка меѓу Кина и Германија се смета за клучна порта за кинеско-германската соработка во Пекинг.