Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26122)

Почна танцовиот проект „Мувинг Балканс“

Културниот центар „Интерарт“, во соработка со 11 партнери од поширокиот регион, го започна проектот „Мувинг Балканс“, како платформа за современ танц, која има цел...

Месец на полската литература во македонските библиотеки

Во текот на февруари, Амбасадата на Република Полска во Скопје, во рамките на проектот „Полска на полица“, ѝ донира на НУ библиотека „Григор Прличев“...

Како да ја заштитите косата од оштетувања од топлина

Нега и убавина Често користиме фен и пегла за коса и забораваме дека тоа може да ги оштети влакната. Сепак, како да се заштити косата...

Одиграна танчарската претстава „Мозаик“ на Мурад Мерзуки

Францускиот институт во Скопје и „Танц фест“, по повод отворањето на прославата на 50 години постоење на Францускиот институт во Скопје и затворањето на...

Во Јапонија е постигната левитација без извор на енергија

Истражувачите веруваат дека со дополнително ладење на системот, нивната платформа може да ги надмине најчувствителните атомски гравиметри, инструменти што користат атомско однесување за прецизно...

Експлозија ќе создаде светла ѕвезда видлива неколку ноќи

Експлозијата што се случува еднаш во животот во системот Т коронае борелис ќе се појави како нова ѕвезда што силно ќе засвети на ноќното...

„Атолото“ живее само во топлите краишта

Промовирана сликовницата „Атолото“ од Сања Михајловиќ Костадиновска, со илустрации на Андреј Марјановиќ. Сликовницата ја промовираа Маја Раванска и Иван Шопов, а настанот го модерираше...

Многу е важно да се разговара со децата за смртта,...

Поминав една година интервјуирајќи лекари, родители и деца што поминале низ слични искуства, за да ја напишам „Капчо и китот“ Катерина Бабкина, украинска писателка „Од каде...

Објавена нова студија за популарниот лек за слабеење

Водечкиот автор на студијата рече дека резултатите покажуваат дека лекот треба рутински да се пропишува за лекување кардиоваскуларни болести Инјекцијата за слабеење би можела да...

Индустрискиот волумен на кинеско-германската соработка во Пекинг е 5,53 милијарди ...

Од Форумот на скриени шампиони Кина-Германија (Кина-Европа) во 2024 година одржан во Пекинг Кинеско-германската зона за економска и технолошка соработка меѓу Пекинг привлече повеќе од 100...