Фото: Пиксабеј

Нега и убавина

Често користиме фен и пегла за коса и забораваме дека тоа може да ги оштети влакната. Сепак, како да се заштити косата од топлина? Без оглед на типот на коса, има добри шанси да користите топлински алатки за да ја стилизирате. Без разлика дали станува збор за фен или за пегла за коса, тие можат да ја оштетат нашата коса. Затоа е многу важно навреме да ја заштитите косата.
Што е топлотно оштетување на косата?
Оштетувањето од топлина на косата се однесува на тоа кога косата е оштетена со примена на топлина врз неа. Притоа таа изгледа суво, нема сјај и често е груба и кршлива, а структурата на влакното е променета. Ако некој од овие атрибути ја опишува вашата коса, тогаш веројатно е оштетена од топлина. Во овој случај не можете физички да ја поправите штетата, но секако можете да преземете превентивни мерки за да не се случи во иднина.
Нанесувајте производи за коса што штитат од топлина. Нанесувањето производи што ја штитат вашата коса пред да ја изложите на топлина е најлесниот начин да се спречи оштетување од топлина. Тие исто така штитат од УВ-зрачење и се одличен начин за заштита на веќе оштетената коса. Тие хидрираат и создаваат заштитна бариера и на тој начин ја штитат косата.