Ознака: БРИКС

Пакистан поднесе барање за пристапување

Пакистан во четвртокот потврди дека поднел барање за членство во групата БРИКС. Апликацијата на Пакистан е да му се приклучи на блокот. Тоа доаѓа...

Дали БРИКС ќе стане стратегиска алтернатива на Г7?

Неодамнешниот подем на БРИКС и развојот на настаните како дедоларизацијата, чекорот за проширување на групата, обидот да се собори Г7 и БРИКС да стане...

Процесот на формирање на јавното мислење преку медиумите стокмен по теркот...

Земјите во развој се изложени на нова медиумска реалност, промовирана од западните центри на глобално влијание. Имено, суштината на тоа е „секоја информација што...

Светската економија во светлината на БРИКС

Основањето на БРИКС во 2001 година извесно време не предизвикуваше преголема главоболка на Западот. Оттогаш, групата немаше големо влијание врз светската трговија, меѓутоа, таа...

БРИКС ја предизвикува глобализацијата

Владимир Вулетиќ Доколку отпорот кон колонизацијата биде успешен, тоа не би значело крај на глобализацијата, бидејќи процесот на поврзување на светот е незапирлив, туку само...

Западот во глобалната економија се намалува, улогата на БРИКС се зголемува

ПОЗНАТ АМЕРИКАНСКИ ЕКОНОМИСТ СО НЕВООБИЧАЕН СТАВ (ЗА ЗАПАДНАТА ЕКОНОМСКА МИСЛА) ВО ВРСКА СО БРИКС Подготвил: Mарјан Велевски Секоја година улогата на Западот во глобалната економија се...

Дали БРИКС може да оствари соработка во вселената?

Мултилатерализам во вселенските истражувања за колективно добро Со промовирање соработка меѓу различните нации, БРИКС може да го отвори патот за подемократски систем во вселената, а...

Барањето начини за автоодржливост не е во спротивност со припадноста и...

Легитимно е Македонија да се грижи за сопствениот економски (и национален) интерес Во таква, особено хипокризична реалност, која од ЕУ ѝ се наметнува на Македонија,...

Претстојат кохезија и кохеренција

Што ќе донесе новото проширување на БРИКС Предвидувањата на некои аналитичари се дека „новиот економски сојуз ќе стане водечка економска сила до 2050 година ако...

Провладини апологети со анатема за БРИКС

Не можам да се согласам дека „не треба да се размислува на вакви теми. Да не ги следите глобалните трендови бидејќи веќе припаѓате на...