НАСТАНИ ШТО ТРЕБА ДА ПОСЛУЖАТ КАКО ПРИМЕР

Најважниот кинески фестивал во годината – Кинеската лунарна нова година или Пролетниот фестивал – доби голем поттик оваа година. За време на празничната сезона во 2024 година, ентузијазмот на Кинезите, кои ги посетуваат роднините или пријателите и уживаат во фестивалот, никогаш не бил поголем во последниве години, како што се гледа во зголемувањето на побарувачката.
Туризмот и традиционалните културни активности – вклучувајќи ја и презентацијата на народни обичаи на традиционалните саеми на храмови, уживањето во светла на фестивалите на фенерите и купувањето новогодишни подароци на живи настани – се покажаа како големо задоволство на публиката во текот на целиот празник.
Саемот на фенерите на реката Чинхуа во Нанџинг, Саемот на фенерите во градината Јујуан во Шангај и Саемот за осветлување на градскиот ѕид во Ксиан покажаа зголемување од 50 проценти во однос на минатата година во резервациите во првите два дена од празникот на пролетниот фестивал, кој трае од 10 февруари до 17 февруари, објави кинескиот пребарувач за патувања „Кунар“, во извештајот што го пренесува „Чајна јут дејли“.
Годишниот фестивал на фенерите во градината Јујуан – кој се пофали со титулата на еден од најстарите саеми на фенерите во Кина и прикажува негувана форма на нематеријално културно наследство – трае од 21 јануари и привлече над 700.000 туристи во првите три дена од празникот, според најновите официјални податоци како што објави „Бејжинг њуз“.
Во Пекинг, уште еден жежок туристички град за време на празникот на пролетниот фестивал, саемите на храмовите и парковите, имаше повеќе од 2,6 милиони посети од 10 февруари до 13 февруари, објави „Бејжинг њуз“, цитирајќи официјални податоци.
Претходно, пред празникот, „Пиплс дејли“ објави дека кинеското министерство за култура и туризам објавило дека над 600 милиони јуани (83 милиони долари) ќе бидат поделени во купони за културна и туристичка потрошувачка, кои може да се користат за активности како што се присуство на претстави, посета на атракции и уживајќи во храната за време на периодот на пролетниот фестивал.