Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26048)

Кои се 10-те новоименувани соработници на Олександар Сирски, новиот врховен командант...

Ако за Сирски се достапни мноштво податоци, многу помалку информации постојат за неговите соработници - засега се обелоденети имињата на десетмина од нив, кои...

Павел Делирадев – Бугаринот што ја разобличуваше софиската шовинистичка политика

Делирадев има бугарско потекло, но е еден од главните противници на бугарската експанзионистичка политика, особено во однос на Македонија. Во почетокот на 20 век...

Жинзифов – човекот што го напиша првиот македонски расказ

Од творечки аспект, најзначајна е неговата поезија, која се карактеризира со национални и политички теми, односно борбата против грчкото културно и јазично влијание, како...

Мали нуклеарни електроцентрали: Ќе се градат ли во Македонија?

Веќе извесно време се залагам за инвестирање во нуклеарни електроцентрали базирани на мали нуклеарни реактори (Small Nuclear Reactors – SMR). Минатата недела ЕСМ најави...

Маслото од маракуја – нов хит во негата на кожата, косата...

Нега и убавина Маракујата е навистина вкусно овошје, но дали знаете дека неговиот сок создава и масло што може да направи чуда за вашата кожа,...

Вештачка интелигенција ги дешифрира мистериозните свитоци откриени на Везув

Нат Фридман, коосновач на проектот „Предизвикот Везув“, објави дека главната награда од 700.000 долари за дешифрирање на текстот на антички папирус пронајден во античка...

Утринското вежбање е најдобро за повеќето луѓе

Долго време се дебатира дали постои идеално време од денот за тренинг. Многу студии имаат различни наоди врз основа на различни фактори и посакувани...

Луѓето низ Кина го поздравуваат Богот на благодатта

Луѓето низ Кина традиционално одржуваат активности за да го поздрават Богот на благодатта и благосостојбата, на петтиот ден од Кинеската нова година, која оваа...

Хичкок ја добил инспирацијата за „Птици“ од напис во весник

Култниот филм на Алфред Хичкок, „Птици“, драма со елементи на хорор од 1963 година, е слободна адаптација на истоимениот расказ на британската писателка и...

Агенцијата за филм за првпат со штанд на Европскиот филмски...

Агенцијата за филм на Македонија ќе биде присутна со свој штанд на Европскиот филмски маркет, кој се одржува од 15 до 21 февруари, во...