Домување

Љубителите на цвеќиња сигурно знаат дека повремено наводнување на цвеќињата со млеко може да направи чуда. Ова е одличен метод за нега и зачувување на растенијата, особено оние со украсни зелени листови. Тоа е фантастичен природен регенератор за папрати, бршлен и фикуси. Најдобро влијае обезмастеното млеко без конзерванси, но се препорачува да ги полевате цвеќињата еднаш месечно, не почесто.
Вашите растенија ќе бидат посилни: Млекото е богато со калциум, елемент неопходен за правилен развој и раст на растенијата (вклучувајќи ги и корените). Покрај тоа, овој макронутриент им овозможува на растенијата да ги транспортираат преостанатите хранливи материи.
Бојата на листовите ќе биде поинтензивна: Наводнувањето на растенијата со вода и млеко ќе направи да изгледаат поинтензивно. Покрај тоа, нивните лисја нема да станат жолти и да паднат.
Ќе ги заштитите растенијата од габични заболувања: Млекото е одлична природна алатка за спречување на развојот на габични и вирусни заболувања, како и за одвраќање штетници, вклучувајќи ја, на пример, колорадската буба. За таа цел, најдобро е да се користи прскање со вода со додавање млеко (се меша во сооднос од еден литар млеко на 10 литри вода).
Испрскајте ги листовите од растението од двете страни, но не премногу (за подобра атхезија, можете да додадете неколку капки течност за миење садови). Прскајте еднаш неделно. Таквиот третман особено ќе функционира за краставици и домати.