Фото: МИА

На вицепремиерот Бојан Маричиќ не му било пријатно кога чул како група граѓани на прославата за рамковниот договор ја исвиркаа водителката кога таа почна да зборува на македонски јазик. Смета дека станува збор за провокации, кои секогаш ги имало. Тој смета дека кога ВМРО-ДПМНЕ биле на власт, тоа било оркестриранo, а сега не е.

– Исвиркување на било кој јазик не е пријатно за никого. Јас како Македонец не се чувствувам пријатно. Но, провокации, секогаш имало. Последните пет години, провокациите не биле оркестрирани…. Политика која се базира на поделби, посебно меѓуетнички не може да донесе добро на државата, не може да опстане на долг рок. Се обиделе повеќе политичари и сите изгубиме. Граѓаните се доволно зрели за да не бидат подложни на вакви провокации – рече Маричиќ.

Со исвиркување на македонскиот јазик, почна фестивалот во чест на 21-годишнината од потпишување на рамковниот договор. Во најголем дел младата популација, се забавуваше се до моментот кога водителката на настанот, која прво зборуваше на албански, проговори на македонски, што резултираше со свирежи и негодување од присутните.