Според некои соговорници, криминалисти и безбедносни експерти, „ако вештачката интелигенција успева толку многу да му помогне на човекот, полициските власти се загрижени дека токму таа ќе биде искористена и од страна на криминалците, секако, за да остварат нелегална корист“. Тоа е интересно тврдење од каде што „започнува и загриженоста на институциите што се занимаваат со борба против сите облици на криминал“

Оваа година како никогаш досега беше забележан огромен технолошки развој, особено во сферата на ИТ. Вештачката интелигенција преку т.н. четбот беше во фокусот на научниците, кои успеаја да направат чекор напред кон креирањето алатка што би можела на многу начини да ја замени човечката активност. Па така, изминатиот период се објавуваа разговори со четботови, медиумите објавуваа статии во кои се објаснуваше во кои професии четботовите би можеле да ги заменат луѓето и слично. Експертите од областа на криминалистиката и безбедноста, пак, во тој контекст отвораат еден друг, многу индикативен аспект на вештачката интелигенција. За нив, токму оттука почнува и загриженоста. Ако вештачката интелигенција успева толку многу да му помогне на човекот, полициските власти се загрижени дека токму таа ќе биде искористена и од страна на криминалците, секако, за да остварат нелегална корист.

Влијанието на големите јазични модели врз спроведувањето на законот

ЧетГПТ и сличните алатки за вештачка интелигенција се покажуваат како корисни во многу различни контексти, а Европол се грижи дека може да бидат исто толку корисни за криминалците.
ЧетГПТ е најбрзорастечката апликација на сите времиња, која на луѓето им ја даде моќта на голем интелигентен јазичен модел на вештачка интелигенција, полн со огромна база на податоци од интернет.
Оваа нова моќ веќе доведе до промени во начинот на кој многу луѓе ја извршуваат својата работа или бараат информации на интернет, при што технологијата на идната вештачка интелигенција на многумина им буди и возбуда, бидејќи разни се сценаријата за сето тоа што таа во иднина ќе може да го направи. Секако, позитивни страни има многу, меѓутоа тука е и загриженоста.
Еден од стравовите околу технологијата за вештачка интелигенција како ЧетГПТ е што ќе направат криминалците и другите лоши актери со таа моќ.
Тоа е она што Европол, агенцијата за спроведување на законот на Европската Унија, го разгледа во својот неодамнешен извештај за ЧетГПТ насловен „Влијанието на големите јазични модели врз спроведувањето на законот“.
ЧетГПТ, кој е изграден на технологијата на големиот јазичен модел ГПТ3.5 на ОпенАИ, би можел „значително да им олесни на злонамерните актери подобро да разберат и последователно да вршат различни видови криминал“, се наведува во извештајот.
Тоа е затоа што, иако информациите за кои е обучен ЧетГПТ веќе се слободно достапни на интернет, технологијата може да обезбеди чекор по чекор инструкции за секакви теми, доколку му се дадат вистинските прашања од корисникот.

Големи области и можности за злоупотреба

Голем е бројот на видовите криминал што би можеле да им помогнат на криминалците. Европол предупредува дека четботовите би можеле да им помогнат на криминалците во реализацијата на измама, лажно претставување и социјален инженеринг.
ЧетГПТ и другите четботови како Гуглс бард ги изненадија корисниците со нивните способности да обезбедат пишување слично на човекот на која било тема, врз основа на инструкциите на корисниците.
Тие можат да ги имитираат стиловите на пишување на познатите личности и да научат стил на пишување од внесениот текст, пред да создадат повеќе пишување во тој научен стил. Ова го отвора системот за потенцијална употреба од страна на криминалци што сакаат да имитираат некого или стилот на пишување на одредена организација, што можеби би можело да се користи во измами со фишинг.
Европол, исто така, предупредува дека ЧетГПТ може да се користи за давање легитимитет на различни видови онлајн измами, како на пример преку создавање масовни лажни содржини на социјалните медиуми за промовирање лажна инвестициска понуда.
Еден од сигурните знаци за потенцијална измама во комуникацијата со е-пошта или социјалните медиуми е преку очигледни правописни или граматички грешки направени од криминалците, кои преку четбот ја пишуваат содржината.
Технологијата е исто така зрела да се користи од оние што сакаат да создаваат и да шират пропаганда и дезинформации, бидејќи е вешта во изработка на аргументи и наративи со голема брзина.

Сајбер-криминал за почетници?!

ЧетГПТ не само што е добар во пишување зборови туку е умешен и во голем број програмски јазици. Според Европол, тоа значи дека може да има влијание врз сајбер-криминалот.
– Со тековната верзија на ЧетГПТ веќе е можно да се создадат основни алатки за различни злонамерни цели – се предупредува во извештајот.
Овие би биле основни алатки за производство на страници за фишинг, на пример, да им овозможува на криминалците со мало или никакво знаење за кодирање да создаваат работи што не можеле да ги создадат претходно.
Неизбежните подобрувања во способностите за големи јазични модели значат експлоатација од криминалците и „им обезбедуваат мрачна перспектива“ во наредните години.
Фактот што најновата верзија на четботот е подобра во разбирањето на контекстот на кодот и поправањето на грешките значи дека „ова е непроценлив ресурс“ за криминалците со мало техничко знаење.
Европол предупредува дека со подобрување на технологијата на вештачка интелигенција, таа може да стане многу понапредна „и како резултат опасна“.

Лажните фотографии веќе имаат последици по реалниот свет

Случаите за употреба на ЧетГПТ за кои предупреди Европол се само една област на вештачката интелигенција што може да биде искористена од криминалците.
Веќе има случаи на фалсификати од вештачката интелигенција што се користат за измама и нанесување штета на луѓето. Во еден случај, една жена веќе беше злоупотребена. Таа истакна дека имала само 18 години кога открила порнографски слики од неа што кружат на интернет – и покрај тоа што никогаш не ги споделувала тие слики.
Нејзиното лице беше дигитално додадено на слики од телото на друго лице. Таа изјави дека тоа е „доживотна казна затвор“. Извештајот на „Диптрајс лабс“ од 2019 година покажа дека 96 отсто од лажните содржини на интернет се неконсензуална порнографија.
Друг случај покажа дека вештачката интелигенција се користи за да имитира звук на нечиј глас за да измами член на семејството, користејќи техника на аудиолажирање.
Европол во извештајот наведува дека е важно органите за спроведување на законот „да останат во првите редови на овие случувања“ и да ја предвидат и спречат криминалната употреба на вештачката интелигенција.

[email protected]