Оградата од вилата „Билјана“ во Охрид денеска му е вратена на српското собрание, по повеќе од шест децении.

На примопредавањето учествуваа охридскиот градоначалник, Константин Георгиевски, и претседателот на парламентот во Србија, Ивица Дачиќ.

Станува збор за зачуван дел од железната ограда што бил пред парламентот од 1936 до 1956 година. Завршил во вила „Билјана“, која во времето на Југославија била изградена како резиденцијален објект на Јосип Броз Тито.

Дачиќ се заблагодари за брзата реакција од Македонија и оцени дека во последно време се направени чекори што покажуваат дека нашите односи треба да бидат братски и пријателски.

Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиевски, истакна дека станува збор за гест на пријателство и поврзување помеѓу двата народа и унапредување на соработката.

Градоначалникот најави и дека српските туристи ќе бидат ослободени од плаќање паркинг во Охрид.