Добивката на американската фармацевтска и биотехнолошка корпорација „Фајзер“ во вториот квартал се зголеми над проценките на аналитичарите, објави денеска компанијата.

Добивката се зголеми на 9,91 милијарди долари или 1,73 долари по акција, од 5,56 милијарди долари или 0,98 долари по акција во вториот квартал минатата година.

„Фајзер“, исто така, извести за приспособена заработувачка од 11,66 милијарди долари, или 2,04 долари по акција, за истиот период. Аналитичарите во просек очекуваа компанијата да заработи 1,80 долари по акција, според податоците собрани од Томсон Ројтерс. Проценките на аналитичарите обично исклучуваат посебни ставки.

Приходите на компанијата во вториот квартал скокнаа за 46,8 отсто на 27,74 милијарди долари од 18,90 милијарди долари во истиот период минатата година.