Во Русија денеска се потврдени 752 смртни случаи од коронавирус, што е најголем број на жртви за еден ден од почетокот на пандемијата.

Во последните 24 часа се потврдени 25.082 нови случаи, од кои 5.694 во Москва.

Така, бројот на заразени лица во Русија порасна на 5.758.300 од почетокот на пандемијата.

Федералното биро за статистика објави дека од април 2020 година до мај 2021 година, во Русија се потврдени 290.000 смртни случаи поврзани со ковид-19.