Фото: Алкалоид

Црвениот крст на Град Скопје го одликуваа генералниот директор и претседател на УО на „Алкалоид“ со оскар на хуманоста во категоријата премиум партнер, како континуиран поддржувач на хуманата мисија што ја спроведува оваа организација во земјава веќе осум децении.
– Со особено задоволство, во рамките на манифестацијата „Оскар на хуманоста“, му ја доделуваме наградата „премиум партнер“ на Живко Мукаетов. Неговата лична ангажираност значи поттик на индивидуално ниво, кој потоа мотивира, и колективно развивање на општествената одговорност во „Алкалоид“ АД Скопје. Како личност препознаена во заедницата во која несебично дава помош и поддршка преку повеќе програми и активности на Црвениот крст, Мукаетов се истакнува како позитивен пример и во својата лична, но и во професионалната агенда, па Црвениот крст го поставува на високо место не само како поддржувач на нашите активности, туку и како партнер и пријател на хуманоста – истакнуваат од Црвениот крст на Град Скопје.
Манифестацијата „Оскар на хуманоста“ се одржа во рамките на повеќето активности посветени на одбележувањето на Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина и на Неделата на Црвениот крст (8-15 мај).
Покрај премиум оскарот за хуманост, беа доделени и награди во неколку селектирани категории: корпоративен сектор, образовни институции, единици на локалната самоуправа и медиуми.
– За нас како компанија и за мене како поединец, Црвениот крст е синоним за хуманост, солидарност, човечност и поддршка. Место од каде што му се подава рака секому кому му е потребна помош, отворена врата за најранливите општествени слоеви и стартна позиција на секој поединец или компанија што сакаат да бидат општествено одговорни – истакна Мукаетов.
Изминативе години „Алкалоид“ има спроведено повеќе активности во соработка со Црвениот крст на РСМ и со Црвениот крст на Град Скопје, како во делот на социјално-хуманитарната дејност така и на полето на крводарителството. Во рамките на компанијата повеќе од 50 години активно функционира Друштвото на крводарители, а само во последната година и половина „Алкалоид“ организираше три крводарителски акции, во чии рамки беа собрани повеќе од 400 единици крв. Покрај тоа, во 2013 година „Алкалоид“ помогна за реновирање и за ребрендирање на Дневниот центар за дарување крв и континуирано дава придонес во неговото тековно функционирање. Во рамките на компанијата неодамна беа спроведени и неколку масовни акции за донирање облека и храна на собирни пунктови на трите локалитети на „Алкалоид“.
На глобално ниво, оскарот на хуманоста на Црвениот крст ги акцентира заложбите за зачувување на хуманоста, како и тенденцијата да се поттикне хуманоста кај секој поединец во заедницата во која живее и дејствува. Низ симболиката на солидарните заложби му се оддава почит на основоположникот на идејата за формирање на Црвениот крст, Анри Динан, но се упатува благодарност и до 16-те милиони волонтери во 191 земја во рамките на Движењето на Црвениот крст и на Црвената полумесечина низ светот, кои го посветуваат своето драгоцено време за доброволна служба, секогаш подготвени за вклучување во локална хуманитарна акција за глобално добро. Е.Р.