Фото: Игор Бансколиев

Во Градот Скопје во делот на производство на леб, четири, максимум пет компании се здружени и утврдуваат цени по кои дистрибуираат и продаваат леб во големите супермаркети, смета министерот за економија Крешник Бектеши.

Вели дека тоа е негов личен став и ја повикува Комисијата за заштита на конкуренцијата да го испита случајот.

-Во внатрешноста на земјава, цените се пониски од 32 денари – додава тој.

– Како Министерство за економија таква работа нема да дозволиме додека имаме механизми да постапиме согласно Законот за трговија. Тука нема ништо спорно, имајќи предвид дека е дециден членот 29 и членот 30 – дека во одредени ситуации Министерството за економија може да ѝ предложи на Владата вакви ограничувања или обврски, и дека една од мерките може да биде замрзнување или определување на највисока цена за одреден производ – вели Бектеши во неделното интервју на Радио Слободна Европа.