Лековитите својства на калинката се користеле низ историјата, која датира веќе илјадници години. Сезоната на калинките е од септември до јануари. Се смета дека потекнуваат од земјите по должината на Арапскиот Полуостров. Калинката е одличен извор на хранливи материи, особено влакна, антиоксиданси, витамини од групата Б и одбрани минерали. Освен нивната сестрана употреба во кујната, ќе наброиме неколку од главните причини зошто да ги јадете редовно.

Полни се со антиоксиданси
Овошјето воопшто е богат извор на антиоксиданси, а калинката е најдобар пример за тоа. Постојат неколку различни антиоксиданси што се наоѓаат во калинките, некои од неговите микронутриенти, како што е витаминот Ц, дејствуваат како антиоксиданти, како и антоцијаните, растително соединение што исто така им ја дава на калинките нивната живописна нијанса.
– Постојат 700 милиграми полифенолни антиоксиданти во секоја порција од 2,3 милилитри сок од калинка. Претходните истражувања покажаа дека сокот од калинка има дури и поголема антиоксидантна моќ од црвеното вино, сокот од грозје конкорд или зелениот чај во просек – вели Роксана Ехсани, спортска диететичарка од Мајами.
Според нутриционистката Лекси Мориарти, важно е да се јадат (и пијат) многу антиоксиданти бидејќи овие соединенија помагаат во борбата против слободните радикали, го намалуваат оштетувањето на клетките и штитат од болести. Покрај потенцијалот за намалување на ризикот од развој на одредени видови рак и срцеви заболувања, храната богата со антиоксиданти како калинката може да придонесе и за здравјето на кожата, мозокот и очите.

Извор на влакна и полифеноли погодни за цревата
Диететските влакна се едни од најмоќните хранливи материи што се наоѓаат во калинките. Секоја содржи седум грама, што значително ги намалува дневните потреби за растителни влакна на просечниот возрасен човек (околу 25 грама дневно за жени и 38 грама на ден за мажи).
– Половина чаша семки од калинка содржи речиси четири грама влакна – вели Ехсани, додавајќи дека тоа е суштинска хранлива материја поврзана со здравјето на дигестивниот систем и контролата на шеќерот во крвта.
Калинките се исто така добар извор на полифеноли, кои можат да дејствуваат како пребиотици што ги хранат добрите микроби.

За здравјето на срцето
Некои велат дека одредена храна наликува на органите за чија функција придонесува. На пример, оревите се корисни за здравјето на мозокот и малку личат на човечкиот мозок. Слично на тоа, калинката, која малку личи на срце, го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Ова може да помогне да се објасни зошто калинката беше истакната како едно од најдобрите кардиопротективни плодови во прегледот за 2021 година. Тие можат да го зголемат добриот ХДЛ-холестерол додека го намалуваат нивото на лошиот ЛДЛ-холестерол, како и да го намалат крвниот притисок. Пиењето сок од калинка исто така може да го подобри протокот на крв и да ја намали ангината.

Може да ги подобри спортските перформанси
– Сокот од калинка може да помогне во спортските перформанси и да го забрза закрепнувањето по вежбањето, покажуваат истражувањата – вели Ехсани.
Исто така, може да помогне да се подобри биорасположливоста на азотниот оксид, кој му помага на вашето тело да ги добие хранливите материи што му се потребни за вежбање.

Ја подобрува контролата на шеќерот во крвта
Овошјето содржи природни шеќери, вклучувајќи ги и калинките, иако калинките дефинитивно се на листата на овошја со помала содржина на шеќер.
Дали луѓето со дијабетес можат да јадат калинки? Секогаш е важно прво да проверите кај вашиот здравствен тим, но во многу случаи, луѓето со дијабетес можат да јадат и да имаат корист од калинките. Всушност, ова овошје може да помогне да се задржи нивото на шеќер во крвта под контрола.
Студиите на животни и на луѓе покажаа дека калинката може да го подобри нивото на шеќер во крвта кај оние со дијабетес.