Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25939)

Бадемите натопени во вода се похранливи

Здрава храна Бадемите се богати со витамини и минерали, а во помали количества и здрави масти. Пред сѐ, тие се многу вкусни! Но, пред да...

Зошто училишниот час трае точно 45 минути?

Еден училиштен час трае 45 минути наместо 60 минути, а за да разбереме зошто тоа е така треба да се вратиме назад во времето....

Козаците – воинствен народ од степите

Козаците долго време беа инспирациja за романтичарите, кои ги идеализираа како симбол на слободата и отпорот кон надворешните власти. Збор „козак“ значи „слободен човек“,...

Сè повеќе луѓе умираат од супербактерии

Поради прекумерна и неправилна употреба на антибиотици, сѐ повеќе луѓе умираат од супербактерии отпорни на старите антибиотици. Повеќе од 35.000 Американци годишно умираат од бактериски...

Пет придобивки од калинката

Лековитите својства на калинката се користеле низ историјата, која датира веќе илјадници години. Сезоната на калинките е од септември до јануари. Се смета дека...

Колку е сериозна заканата за објективното новинарство од скапите судски процеси

Првото место по бројот на слап-тужби го зазема Хрватска со 54 случаи, потоа Босна и Херцеговина со 43 и Словенија со 42. Во Србија...

Како истрагата за пожар заврши со истрага за свирепо убиство

Навидум трагичната приказна требаше да заврши како уште една „приказна со несреќен крај, заради судбинскиот несреќен случај на загуба на човечки живот и уништување...

Новиот економски компас на ЕУ во рацете на Макрон

Претседателот на Франција, Емануел Макрон, ја турка Европа во војна со Кина од 900 милијарди долари Во вчерашниот број објавивме делови од неодамнешното обраќање на...

Шампионот и вицешампионот останаа исти, но има и изненадувања

Новото рангирање на Светската банка регистрира дека САД и Кина сè уште се најголеми економии во светот. Следуваат Јапонија, Германија, Индија... Значителен раст на...

Граѓаните во трилема: Замрзнати цени, експандирачки цени и недостиг од производи

Според соговорниците, неопходно е повторно да се разгледа прашањето за „промена на политиката на цените за основните прехранбени продукти, бидејќи ваквите мерки даваат резултат...