Има многу франшизи што со нетрпение се чекаат, кои имаа обожаватели што ги гледаат по неколкупати. Во прилог најдобрите и најуспешните. Вкупната заработка се однесува на американскиот пазар.

1. „Марвел синематик јуниверс“
Број на филмови: 21
Најдобар филм по заработка: „Црниот Пантер“
Заработка на филм во просек: 342,4 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 7,1 милијарди долари

2. „Војна на ѕвездите“
Број на филмови: 11
Најдобар филм по заработка: „Војна на ѕвездите: Силата се буди“
Заработка на филм во просек: 383,7 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 4,2 милијарди долари

3. „Џе-кеј Роулинг визардинг ворлд: Хари Потер“
Број на филмови: 11
Најдобар филм по заработка: „Хари Потер и Реликвиите на смртта“
Заработка на филм во просек: 253,2 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,7 милијарди долари

4. „Бетмен“
Број на филмови: 11
Најдобар филм по заработка: „Темниот витез“
Заработка на филм во просек: 218,9 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,4 милијарди долари

5. „Икс мен“
Број на филмови: 11
Најдобар филм по заработка: „Дедпул“
Заработка на филм во просек: 214,3 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,3 милијарди долари

6. „Дизни лајф екшн реимаџинингс“
Број на филмови: 9
Најдобар филм по заработка: „Убавицата и ѕверот“
Заработка на филм во просек: 241 милион долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,1 милијарди долари

7. „Џејмс Бонд“
Број на филмови: 25
Најдобар филм по заработка: „Скајфол“
Заработка на филм во просек: 84,5 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,1 милијарди долари

8. „Спајдермен“
Број на филмови: 7
Најдобар филм по заработка: „Спајдермен“
Заработка на филм во просек: 300,4 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 2,1 милијарди долари

9. „Ди-си Екстендед јуниверс“
Број на филмови: 6
Најдобар филм по заработка: „Вондер Вомен“
Заработка на филм во просек: 320,4 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 1,9 милијарда долари

10. „Мидл Ерт“
Број на филмови: 6
Најдобар филм по заработка: „Враќање на кралот“
Заработка на филм во просек: 307,8 милиони долари
Вкупна заработка на франшизата: 1,8 милијарда долари