Тим научници почнуваат мисија да ја истражат огромната санта мраз што се наоѓа на Атлантикот. Ледениот брег со површина од 3.900 квадратни метри плови кај јужниот дел од Атлантикот и постои ризик од топење. Ако се случи тоа, животот на пингвините и фоките што бараат храна ќе биде отежнат.
Научниците ќе се приближат до ледениот брег наречен А68а, со истражувачкиот брод „Џејмс Кук“, и ќе користат подводни роботски возила и инструменти за да утврдат како замрзнатата маса влијае на околината.
Големите санти мраз ја менуваат температурата на морето околу нив и создаваат големи количества свежа вода при топењето, а тоа влијае на условите на морскиот живот, од наједноставните планктонски организми до китовите.
Ледениот брег се оддели од секторот Ларсен Ц на Антарктикот во 2017 година и полека се движи кон север, а во последните месеци изгуби маса и повеќе не е „најголемата санта мраз во светот“. И покрај тоа, нејзината големина е сè уште застрашувачка, особено на сателитските снимки, на кои се движи оддалечена на 90 километри од југот на Грузија.

Научниците се надеваат дека до ледениот брег ќе стигнат до крајот на јануари. Притоа ќе користат две подводни возила, кои ќе поминат речиси четири месеци во неговата близина за да ги следат температурата и соленоста на морската вода, како и да ги анализираат концентрациите на хлорофилот. Податоците за хлорофилот ќе покажат колку фитопланктони има во водата. Овие организми се основа на синџирот на исхрана, ги јадат малите ракови што ги јадат клучните предатори.
„Длабочината“ на ледениот брег под морската површина е 200 метри.