Ознака: Украинската

Македонската стратегиска релевантност во украинската војна

Тоа што може да нѐ згрее е дека нашата релевантност допрва доаѓа. Ние слободно можеме на Швеѓаните и на Финците да им ги споделиме...

Обединетите нации – уште една жртва на украинската криза?

Украинскиот конфликт го означува најтешкиот тест за мултилатерализмот од крајот на Студената војна, а целосниот обем на неговото влијание врз меѓународната дипломатија сè уште...

Бегалското цунами ќе го преплави европскиот пазар на трудот

Еден друг агол на опсервација на украинската бегалска криза Потребата од човечки ресурси во реалните економии на развиениот Запад е хроничен проблем веќе подолго време....

Ако украинската криза резултира со висока форма на независност на ЕУ,...

За владата на Макрон, воената операција во Украина и нејзините последици многу пластично ги отсликаа неговата поента и залагање: Европа е неспособна воено да...

Економските последици од украинската криза

Руската воена операција во Украина беше брза и драматична, но економските последици многу побавно ќе се манифестираат и ќе бидат помалку спектакуларни. Самата војна...

Итно да втаса агенда за на „зелена маса“

Од Москва и од Киев веќе се изрази подготвеност за наоѓање дипломатско решение. Процесот за наоѓање мирољубиво решение треба да почне што побргу, пред...

Итно да втаса агенда за на „зелена маса“

Од Москва и од Киев веќе се изрази подготвеност за наоѓање дипломатско решение. Процесот за наоѓање мирољубиво решение треба да почне што побргу, пред...

Суспендирано учеството на „Евровизија“ на украинската претставничка

Проблемот во врска со нејзината посета на Крим се случува додека светот гледа дали Русија ќе ја нападне Украина Неизвесно е учеството на „Евровизија“ на...

Воените барабани сѐ побучни, наредниве 24 часа – клучни

Украинско-руската криза и нејзините импликации се претворија и во игра на нерви, а настаните се менуваат како на филмска лента. Овој конфликт има подолга...