Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26010)

Објавена книгата „Погром – Записи на Рафаел Дорон“ на Миле...

Издавачката куќа „Темплум“ ја објавува првата книга на авторот Миле Бошњаковски, насловена „Погром - Записи на Рафаел Дорон“. Искра Гешоска, еден од рецензентите на книгата,...

„Риба во(н) мрежа“ од Jована Mатевска Aтанасова е добитник на „Пегаз“

Ракописот „Риба во(н) мрежа“ од авторката Јована Матевска Атанасова е победник на петтото издание на книжевната награда „Пегаз“ за најдобар необјавен роман во 2023...

Се наоѓаме на средината на шестото масовно истребување

Голем број истражувачи тврдат дека сме среде шестото масовно истребување, кое не било предизвикано од астероид или од нешто слично, туку од прекумерниот раст...

Пет нови регулативи за сите фази на менаџирањето со азилот и...

Според новите позитивноправни норми, земјата што не прифаќа бегалци треба да плати по 20.000 евра за секое лице што не го прифаќа. Квотата на...

Миграцијата ја турка Европа „кон десно“

Минатата година имаше 874.000 барања за азил во ЕУ и речиси 650.000 во првите осум месеци од 2023 година. На оваа бројка се додаваат...

Индиции за корупција, измами, проневера и перење пари во Ватикан

Надлежниот суд отвори прашања за владеењето на правото во градот-држава и моќта на папата Франциск во Ватикан. Тој во Светиот престол е апсолутен монарх,...

Природна елка за украсување, а потоа за засадување

Елките се сметаат за одлични прочистувачи на воздухот, а наедно и ја намалуваат бучавата. Ги нарекуваат и „филтер во природата“. За елките се советува...

Самитот на лидери ги насочува односите Кина – ЕУ да станат...

Колумна на амбасадорот на НР Кина, Џанг Ѕуо Неодамна, во Пекинг успешно се одржа 24-от самит на лидери Кина - ЕУ. Претседателот Си Џинпинг се...

Македонците се државотворен народ, а не обична (племенска) заедница!

Актуелните процеси во државава сигнализираат на сериозна деградација на статусот - македонски народ, и со тоа што некој се обидува да го направи обична...