Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25910)

Објавена книга за кинеската традиционална култура на владеење на правото

„Македоника литера“ деновиве ја публикуваше книгата „Клучните концепти во кинеската традиционална култура на владеење на правото“ од авторите Цуи Јунхуа и Ли Чи, во...

Попреченоста ќе биде главна тема на „Друга приказна“

Попреченоста ќе биде главна тема на осмото издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“. Фестивалот ќе се одржи од 1 до 3 септември во МКЦ...

Самостојна изложба на Димитрие Дурацовски во „Чифте-амам“

Самостојна изложба со наслов „Ветар параклет“ на Димитрие Дурацовски ќе биде отворена на 1 септември во „Чифте-амам“. Куратор на изложбата е Горанчо Ѓоргиевски, кустос...

„Недочитливоста“ на Шопов – триумф пред минливоста

Портрет на поетот на затворањето на „Струшките вечери на поезијата“ „Струшките вечери на поезијата“ се вклучија во одбележувањето на Годината во чест на Ацо Шопов,...

Депонии во пламен ја задушија Македонија

„Гори депонијата кај Буково на патот за Охрид“, „Тетово се задушува од загаден воздух и неиздржлива миризба и чад“, „Затрупан влезот на градската депонија...

Ѓузепе

Записи во несоница Кога го сретнав Ѓузепе интуитивно веднаш помислив на индуистичката мистична филозофија на кармизмот, драг читателу. Имено, таа е поврзана со метампсихозата, селење...

Нов светски поредок?

За да се избегнат војни и нереди, на светот му требаат поправедни правила. За жал, Европската Унија не е активна во промовирањето вакви промени Светскиот...